O echipă internaţională de arheologi a descoperit ceea ce părea a fi primul şi singurul cimitir al filistenilor identificat până în momentul de faţă. Oamenii de ştiinţă spun că dovezile pe care le-au găsit arată că numele acestei populaţii, folosit astăzi pentru a descrie persoanele inculte, ar trebui reinterpretat.
În Sfânta Scriptură, filistenii sunt descrişi ca fiind inamicii de moarte ai vechilor israeliţi. Tot aici, se menţionează faptul că ei au migrat din zone aflate în vestul Israelului de astăzi şi s-au stabilit în cinci mari oraşe din aşa-numita ,,Filistia”, o regiune care, la ora actuală, ar putea fi localizată în sudul Israelului şi Fâşia Gaza. Conform Bibliei, cel mai celebru filistean a fost Goliat, războinicul ucis de regele David.
Scheletul unui copil descoperit în Parcul Naţional Ashkelon (Foto:Melissa Aja /Leon Levy Expedition)
Duminică, 10 iulie 2016, arheologii din cadrul ,,Leon Levy Expedition”, o echipă ce reuneşte cercetători ai Universităţii Harvard, Boston College, Wheaton College şi Troy University Alabama, au anunţat o nouă descoperire, făcută în incinta Parcului Naţional Ashkelon, din sudul Israelului. Rezultatele au fost obţinute, de fapt, în urmă cu trei ani, însă specialiiştii au refuzat să le facă publice, pentru a nu stârni reacţii negative din partea evreilor ultra-ortodocşi.
Sursa:youtube.com/Times of Israel
Cercetătorii au descoperit osemintele a circa 200 de invidizi, la o adâncime de aproximativ 3 metri, într-un cimitir datat cu aproximaţie în primul mileniu înainte de Hristos. În morminte, arheologii au găsit, pe lângă oseminte, arme, brăţări, cercei, dar şi urcioare decorate, despre care se presupune că erau umplute cu uleiuri parfumate, alimente sau vin. Mai mult decât atât, au fost idenficate morminte de incineraţie, pe care foarte puţini şi le permiteau în perioada în care se presupune că au trăit filistenii, adică în urmă cu aproximativ trei milenii.
Craniu descoperit în Parcul Naţional Ashkelon (Foto:Tsafrir Abayov/Leon Levy Expedition)
Arheologii spun că, în lumina acestor descoperiri, termenul ,,filistean”, utilizat astăzi pentru a descrie o persoană incultă, ar trebui reinterpretat. ,,Viaţa luxoasă pe care filistenii au dus-o aici a fost similară cu cea a populaţiilor din estul Mediteranei. Acest lucru este în contrast cu modul de viaţă rural al israeliţilor care au trăit în apropiere”, a afirmat Lawrance Stager, arhitectul care a coordonat echipa de cercetare.
O parte dintre artefactele descoperite de Stager şi colegii săi sunt deja expuse în Muzeul de Arheologie ,,Rockefeller” din Ierusalim.
Sursa: independent.co.uk
Vă mai recomandăm şi: Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel
Invenţiile antice pe care încă le utilizăm. Ciocolata era considerată o băutură afrodisiacă