Home » Istorie » Cum suna PRIMA VOCE înregistrată în istoria omenirii – AUDIO de colecţie

Cum suna PRIMA VOCE înregistrată în istoria omenirii – AUDIO de colecţie

Cum suna PRIMA VOCE înregistrată în istoria omenirii – AUDIO de colecţie
Sursa foto: Domeniul Public
Publicat: 09.04.2024
Cu 164 de ani în urmă, în data de 9 aprilie 1860, francezul Edouard-Leon Scott de Martinville înregistra, pentru prima oară în istorie, vocea umană.

Totul a fost posibil graţie invenţiei sale, fonoautograful, care fusese patentată cu trei ani înainte. Aparatul, considerat a fi predecesorul fonografului, incripţiona vibraţiile sonore pe un suport special. Acesta nu le putea însă şi reda.

 

Fonoautograful avea o pâlnie care ajuta vibraţiile sonore să se concentreze către o membrană. Pe membrană se afla un ac care se mişca din cauza vibraţiilor înregistrând astfel sunetul pe suportul special realizat iniţial din sticlă înegrită cu fum şi apoi dintr-un cilindru acoperit cu hârtie înegrită.

Puteţi asculta, mai jos, prima înregistrare audio a unei voci umane. Se crede că ar fi vorba chiar de inventatorul fonoautografului cântând „Au Clair de la Lune”.

Sursă: YouTube

Invenţia lui Edouard-Leon Scott de Martinville a fost utilizată pentru studiul notelor muzicale şi al vocii umane. Un fonoautograf costa la acea vreme 500 de franci.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 9 aprilie.

1492 – A încetat din viaţă Lorenzo de Medici, supranumit „Lorenzo Magnificul”, conducător al Florenţei din 1469 şi patron al artei (n. 1 ianuarie 1449).

1821 – S-a născut poetul fracnez Charles Baudelaire, cunoscut pentru volumul „Les Fleurs du Mal” – Florile răului” (m. 31 aug. 1867).

1830 – S-a născut fotograful Eadweard Muybridge, cunoscut pentru inventarea zoopraxiscopului (m. 8 mai 1904).

1905 – S-a născut senatorul William Fulbright, creatorul burselor Fulbright.

1918 – Sfatul Ţării de la Chişinău a votat unirea Basarabiei cu România.

Sursă:Mediafax

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase