Cercetătorii din cadrul Universităţii Yamazaki Gakuen din Tokyo au descoperit că tălpile şi degetele câinilor sunt prevăzute cu o reţea de glande care elimină o secreţie foarte bogată în grăsimi, care împiedică degerarea.
Dacă oamenii sunt expuşi la temperaturi foarte scăzute, vasoconstricţia vaselor de sânge din extremităţile corpului duce la reducerea fluxului sangvin din acele zone.
Echipa de cercetători condusă de dr. Hiroyoshi Ninomya s-a folosit de un scaner ataşat unui microscop electronic pentru a studia labele a 4 câini maturi. Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel că arterele care trimit sângele spre picioarele câinilor sunt cuplate cu o reţea de vene mici, întregul sistem acţionând ca un schimbător de căldură., având rolul de a încălzi sângele rece provenit din zona tălpilor înainte de a-l trimite înapoi în restul corpului.
Acest tip de adaptare extremă a fost identificat la vulpile polare, precum şi în picioarele pingunilor şi înotătoarele delfinilor. Descoperirea sugerează că specia câinilor ar fi originară din regiunile reci, unde o astfel de adaptare ar fi fost esenţială pentru supravieţuire.
Sursa: Physorg.com