Creşterea animalelor doar pentru consum a devenit o problemă ce
are efecte îngrijorătoare asupra mediului. Cercetătorii de la
Oxford şi de la Universitatea din Amsterdam vin cu o soluţie pentru
omnivorii care vor să protejeze mediul: carnea crescută în
laborator.
Carnea sintetizată în laborator, precum cea cultivată
utilizând bacteria Cyanobacteria hydrolysate, ar reduce
drastic emisiile de gaz cu efect de seră şi ar contribui la
asigurarea unei cantităţi de proteine pentru populaţiile
consumatoare de carne.
Fermele industriale şi alte modalităţi convenţionale de creştere
a animalelor pentru hrană sunt responsabile pentru
aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga
lume. Vacile, oile şi porcii necesită energie şi terenuri
pentru a fi crescute, iar acestea poluează aerul, apa şi solul cu
bălegarul, gazul metan eliberat în atmosferă prin eructaţii şi prin
flatulenţă.
Hanna Tuomisto şi colegii săi de la Oxford susţine că trecerea
la carnea sintetică ar reduce cu 96% producţia de gaze cu efect de
seră. Creşterea cărnii în laborator ar duce la reducere cu
45% a energiei folosite pentru obţinerea unui kilogram de carne şi
ar necesita doar 1% din suprafaţa agricolă şi 4% din cantitatea de
apă folosite astăzi.
Singura excepţie o face carnea de găină, momentan fiind mai
eficient din punct de vedere energetic să se crească un pui în
fermă, decât să fie sintetizată carnea în laborator.
Până la comercializarea cărnii create in vitro va mai
dura în jur de cinci ani, prezice Tuomisto. Dar ca rezultate se va
obţine mai degrabă o carne tocată. Pentru a testa o friptură
crescută în laborator, Tuomisto susţine că va mai dura încă zece
ani.
„Carnea sintetică este formată din ţesut muscular similar cu
carnea produsă în mod convenţional, numai tehnica de producţie
diferă”, relatează Fast Company.
Comparând-o cu
carnea creată de japonezi din deşeuri umane, această carne
sintetică ce a fost concepută în laborator pare mai atrăgătoare.
Alegerea consumului de carne sintetică va aduce beneficii ecologice
şi va fi preferată datorită costurilor reduse.
Sursa:
The Week