Marea diferenta consta in bagajul genetica al oamenilor care au
dezvoltat gene care administreaza mai bine eliminarea infectiilor
si duc in egala masura la sintetizarea optima a colesterolului
ridicat din cauza dietei bogate in carne, afirma profesorul Caleb
Finch din cadrul USC Davis School of Gerintology.
Tot el este de parere ca aceste avantaje genetice evolutionare sunt
cauzate de o mica diferenta din secventa de ADN uman. Astfel
adaptate, genele ajuta dieta zilnica, dar in acelasi timp cresc
riscurile oamenilor in privinta dobandirii cancerului, bolilor de
inima si dementei, comparativ cu primatele salbatice care stau mult
mai bine decat noi la aceste capitole. Un alt avantaj al oamenilor
in fata maimutelor este acela referitor la capacitatea crescuta a
organismului uman de a face fata infectiilor.
„De-a lungul timpului, consumul de carne cruda deseori infestata cu
paraziti a stimulat infectiile cornice care accentueaza procesul
imbatranirii. Pentru a contracara, organismul omenesc a dezvoltat
in timp o variatie unica a genei care transporta colesterolul,
celebra apolipoproteina E, care regularizeaza infectiile si
imbatranirea creierului si a arterelor. Cu alte cuvinte, gena
ApoeE3 este un prototip al altor gene care au permis schimbari
decisive in privinta duratei de viata a oamenilor, alaturi de
cresterea capacitatii creierului, in ciuda dietei noastre diferita
de cea a maimutelor”, adauga profesorul Finch.
Sursa : ScienceDaily
CITESTE SI :