Noul studiu, care a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, indică o vechime mai mare a plantelor, faţă de data de 420 de milioane de ani care se credea anterior că reprezintă momentul apariţiei plantelor, relatează Science Daily.
Echipa a folosit o metodologie de „ceas molecular”, care combină dovezi ale diferenţelor genetice dintre speciile vii şi vârsta strămoşului comun pentru a stabili scara evolutivă care poate vedea dincolo de lispurile în dovezile fosile.
„Răspândirea globală a plantelor şi adaptarea la viaţa pe uscat a dus la o schimbare a climei ce a rezultat în ultimă instanţă la o reducere dramatică a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă şi a răcirii globale”, a precizat Jennifer Morris, co-autoarea studiului.
„Recordul fosil e prea incomplet pentru a fi un ghid de încredere pentru a data originea plantelor de uscat. […] Rezultatele noastre arată că strămoşii plantelor de uscat existau în Cambrianul mediu, vârstă similară cu primele animale de uscat”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În viitor, plantele luminescente ar putea înlocui becurile
Antarctica a fost acoperita de plante uriase
Originea vieţii pe Pământ, dezvăluită de noi experimente
Istoria animată a vieţii pe Terra, „comprimată” într-o singură zi (VIDEO)