Cercetătorii afirmă că săgeata a fost ori cauza morţii, ori a fost pusă acolo în mod simbolic, ca un obiect pe care să-l ducă pe lumea de apoi, scrie Newsweek.
Plovdiv este considerat de unii cea mai veche aşezare umană, care a continuat să fie locuită timp de 8.000 de ani.
Descoperirea a fost realizată de arheologii de la Muzeul de Arheologie din Plovdiv în timp ce săpau la ruinele unui odeon, construcţie antică similară cu teatrul grecesc.
De asemenea, alături de schelet au mai fost găsite şi cioburi din vase de lut.
Maya Martinova, arheolog şi istoric la muzeu, a precizat că „arheologia este imprevizibilă, ne putem lovi de surprize în fiecare strat”.
Pentru a scoate la iveală misterul, experţii de la Universitatea Medicală din Plovdiv vor participa la studii, sperând să determine dacă săgeata a fost cauza morţii şi vârsta şi sexul persoanei găsite. De aemenea, Georgi Yomov, profesor la Universitatea Medicală, speră ca dinţii să furnizeze unele detalii cu privire la trecutul individului.
Plovdiv, aflat la circa 330 km de România, este astăzi al doilea oraş din Bulgaria ca număr de locuitori şi datează din al VI-lea mileniu î.e.n. A fost încorporat în Imperiul Roman, devenind capitala Traciei în anul 46 e.n. Mormântul e găseşte într-o necropolă, un cimitir mare care a fost descoperit acum câteva decenii. Biserica medievală din sit este cel mai mare loc de venerare din Bulgaria de la începutul creştinismului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
VIDEO. O comoară pierdută, veche de 2.300 de ani, a fost descoperită întâmplător