O echipă de cercetători americani de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a studiat 1.789 cazuri de pojar din Statele Unite care au avut loc între anii 2001 şi 2015, ajungând la concluzia că numărul a crescut. Dintre cei care s-au îmbolnăvit, 70% erau nevaccinaţi, scrie Science Alert.
Mişcarea anti-vaccin a crescut semnificativ în ultimii ani, în principal din cauza unui studiu mincinos efectuat în 1998 de doctorul Andrew Wakefield, care a fost demontat. Studiul a falsificat în mod deliberat rezultatele pentru a afirma că exista o legătură între vaccin şi autism.
Studiile care au urmat nu au putut arăta o legătură între vaccin şi autism, nici vorbă aşadar de o legătură de cauzalitate. Chiar şi aşa, există destui părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii.
În Statele Unite şi în multe locuri (mai) civilizate din lume, pojarul a fost eradicat mulţumită vaccinului, dar mai sunt importate cazuri din afara graniţelor.
Incidenţa de pojar în Statele Unite este relativ scăzută cu restul lumii, unde se înregistrează o rată de 40 de cazuri la un milion de oameni anual. Totuşi, studiul celor de la CDC indică faptul că incidenţa a crescut, de la 0,28 de cazuri per milion de persoane în 2001, la dublarea acestui număr: 0,56 de cazuri per milion în 2015.
În ceea ce priveşte România, un studiu de anul acesta al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu arată doar că stăm foarte rău la acest capitol, ci chiar suntem principalul focar de infecţie cu pojar din Europa, cu peste 3.700 de cazuri şi 17 morţi până în prezent (mai multe detalii aici).
Este redundant de spus că boala este una severă, mai ales dacă avem în vedere că cea mai vulnerabilă parte a populaţiei, copiii şi nou-născuţii, sunt cei mai expuşi. Complicaţiile aduse de această boală pot fi fatale. Mai mult decât atât, vaccinul nu garantează o protecţie completă împotriva pojarului, dar reduce semnificativ şansele ca o persoane să capete infecţia virală.
Aşadar, o creştere a cazurilor de pojar face ca restul persoanelor, chiar şi cele vaccinate, să fie expuse unui risc mai ridicat de contractare a bolii: statistic vorbind, cu cât are loc mai des expunerea la un anumit virus, cu atât cresc şansele ca acesta să treacă de sistemul imunitar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Epidemie de pojar într-un stat american, după o campanie agresivă anti-vaccin. ”Este abject”