Specialiştii cred că dependenţele apar atunci când persoanele resimt un gol interior, precum stima de sine scăzută sau lipsa iubirii din partea celor apropiaţi, şi încearcă să suplinească aceste carenţe prin mijloace exterioare. “Persoana în cauză, după lungi perioade de cugetări interioare, va ajunge să creadă că nimic din ceea ce îi oferă viaţa nu îi poate satisface nevoile, dorinţele şi aşteptările.
Va monitoriza alternativele şi, într-un moment de slăbiciune, probabil şi din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide că doar mijloacele exterioare îl pot ajuta. Acela este punctul în care multe persoane pot genera dependenţe de ordin psihologic şi fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase.
Dacă dependenţa psihică se referă la dorinţa compulsivă de a consuma anumite substanţe sau de a repeta anumite comportamente pentru a obţine o stare de bine, dependenţa fizică ţine de apariţia simptomelor care apar în momentul în care organismul simte lipsa unei substanţe, precum se întâmplă în timpul sevrajului”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.
În funcţie de factorul declanşator, se poate anticipa şi tipul de dependenţă care poate fi generat.
Atunci când resimţim lipsa iubirii, poate apărea dependenţa de mâncare. În momentul în care ni se resping unele dorinţe sau le autorespingem, există şanse mari să devenim dependenţi de dulciuri. Prin reprimarea emoţiilor poate apărea dependenţa de fumat.
Lipsa de acceptare, de apreciere şi de încredere în sine sunt factori favorizanţi pentru dependenţa de jocuri de noroc.
Citeşte continuarea pe Gândul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: