Pe data de 27 mai 1942, acesta a fost rănit mortal de către gloanţele a doi cehoslovaci care l-au atacat când se afla în drum spre biroul său. Acest moment este considerat unul semnificativ, demonstrând faptul că naziştii nu erau invincibili.
Considerat de către istorici unul dintre arhitecţii Holocaustului, Heydrich a organizat Conferinţa de la Wansee, care a avut loc în anul 1942 şi care a pus bazele „soluţiei finale”, exterminarea tuturor evreilor devenind, de atunci, legitimă. Înainte de această conferinţă, acesta a fost implicat şi în desfăşurarea altor pogromuri, precum „Noaptea de cristal” (Kristallnacht), care a avut loc în noiembrie 1938.
Încă din prima zi în care a devenit guvernatorul acestei regiuni, acesta a ordonat uciderea a 100 de persoane, iar nu după multe vreme a primit porecla „Măcelarul”. Ura pe care o purta împotriva evreilor l-a acompaniat de-a lungul întregii sale vieţi. Au existat voci care susţineau că avea strămoşi evrei, dar o analiză detaliată a confirmat că era, de fapt, un arian pur.
Guvernul cehoslovac, aflat în exil, a cerut ajutorul serviciilor secrete ale Marii Britanii pentru a lupta împotriva lui Heydrich. Aceştia au răspuns cererii şi au început să pună la cale un plan împotriva acestuia. Astfel, serviciile secrete britanice au iniţiat curând Operaţiunea Anthropoid, care urmărea asasinarea acestuia. După o perioadă de antrenamente, a fost selectată o echipă care trebuia să îndeplinească această sarcină, echipă condusă de către slovacul Josef Gabcik şi de către cehul Jan Kubis. Un total de 7 bărbaţi au fost paraşutaţi într-o pădure din Cehoslovacia de către britanici.
Când se afla în drum spre biroul său, Gabcik s-a poziţionat în faţa maşinii cu care acesta se deplasa, un Benz decapotabil, având în mână o mitralieră, dar aceasta nu a mai funcţionat. În acel moment, Kubis a aruncat o grenadă lângă maşină, rănindu-l serios pe Heydrich. Cei doi au fost urmăriţi de către şofer, dar au reuşit să scape. În ceea ce priveşte situaţia lui Heydric, acesta a suferit o ruptură de diafragmă iar un şrapnel i-a rănit splina şi a fost transportat la spital, unde a murit pe data de 4 iunie 1942.
Acest asasinat a avut consecinţe grave, fiind iniţiată o amplă acţiune de căutare a celor care au pus la cale acest eveniment, fiind cercetată aproape fiecare locaţie din Praga. Mai mult, Hitler a ordonat executarea a mii de evrei şi prizonieri politici. Trupele germane din Cehoslovacia au ras de pe faţa pământului două sate, unde naziştii credeau că s-ar fi ascuns asasinii. Toţi bărbaţii care locuiau în acele sate au fost omorâţi, iar femeile trimise în lagărele de concentrare.
Asasinii au găsit refugiu la două familii din Praga, înainte de a îşi muta locaţia într-o biserică ortodoxă greacă. Un membru al rezistenţei i-a trădat, iar trupele germane au atacat biserica. După o confruntare ce a durat 6 ore, Kubis şi alţi trei camarazi de-ai săi au fost omorâţi în curtea bisericii, iar Gabcik şi ceilalţi bărbaţi s-au sinucis.
Acest eveniment a dus la o sporire a represaliilor în Cehoslovacia, dar şi la o creştere a rezistenţei împotriva naziştilor pe cuprinsul Europei.
Sursa: War History Online
Citeşte şi: