Nu se ştie care era scopul acestor şanţuri: poate fi vorba de sisteme de irigaţii, de construcţii pentru apărare sau de un proiect cu scop ritualic, spune John Francis Carson, de la Universitatea Reading din Marea Britanie.
Descoperirea arată că oamenii au modificat relieful şi au influenţat astfel şi clima planetei din cele mai vechi timpuri.
Aceste şanţuri au ieşit la lumină abia după anul 1980, când despăduririle din zonă le-au făcut vizibile.
Ele au fost realizate de triburile amazoniene cu mult înainte de venirea lui Christophor Columb, moment în care civilizaţia lor a fost distrusă.
Şanţurile au o adâncime de 5 metri şi tot atât în lăţime. Echipa lui Carson vrea acum să afle cât mai mult au modificat vechile triburi peisajul actualei păduri amazoniene.
Cercetând sedimentele de pe fundul a două lacuri din apropiere, Laguna Oricore şi Laguna Granja, cercetătorii au aflat că oamenii trăiau aici cu 6.000 de ani în urmă, când regiunea nu era o pădure tropicală cum este acum, ci o savană.
În perioada în care primii oameni s-au stabilit aici clima era mult mai secetoasă. Schimbarea a venit datorită unei perioade cu precipitaţii mai abundente, dar atunci deja existau aceste şanţuri, spune Carson.
Pe măsură ce pădurea s-a dezvoltat şi a acoperit construcţiile, oamenii au continuat să trăiască aici, având grijă să păstreze în bune condiţii şanţurile construite.
Noile informaţii explică modul în care oamenii de atunci au putut realizat aceste şanţuri, ei neavând decât unelte simple, de piatră.
Sursa: Live Science