Home » D:News » Care este alimentul care reduce riscul de depresie cu până la 25%?

Care este alimentul care reduce riscul de depresie cu până la 25%?

Care este alimentul care reduce riscul de depresie cu până la 25%?
Publicat: 22.05.2014
Consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână reduce riscul de depresie cu până la 25%, însă acest efect a fost observat doar în cazul femeilor, se arată într-un studiu al cercetătorilor australieni.

În studiul publicat în American Journal of Epidemiology se afirmă că acest fapt este generat de nivelul crescut de acizi graşi Omega 3 din peşte, care interacţionează cu hormonii sexuali feminini estrogen şi progesteron, pentru a menţine funcţionarea corectă a creierului.

O echipă a Institutului de cercetare Menzies din Australia a monitorizat peste 1.400 de bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 26 şi 36 de ani, pentru o perioadă de cinci ani.

Fiecare participant la experiment a ţinut un jurnal al dietei pe care a urmat-o în acest interval – pentru a se vedea cât peşte a consumat, inclusiv fructe de mare, creveţi şi midii -, făcându-se ulterior legătura între dieta fiecărei persoane şi sănătatea mintală a acesteia.

Chiar şi după luarea în considerare a factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi fumatul, exerciţiile fizice, consumul de alcool, educaţia şi locul de muncă, a fost descoperită o legătură puternică între consumul de peşte şi incidenţa depresiei.

„În cazul femeilor, fiecare porţie de peşte adăugată în meniul săptămânal a dus la reducerea cu 6% a riscului de depresie în perioada imediat următoare. Femeile care mâncau regulat peşte mai mult de două ori pe săptămână prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de depresie în perioada imediat următoare comparativ cu cele care mâncau peşte mai rar de două ori pe săptămână. În cazul bărbaţilor, consumul de peşte nu a fost asociat cu reducerea riscului de depresie. Faptul că efectul protector a fost observat în cazul femeilor şi nu al bărbaţilor ar putea fi explicat prin aceea că bărbaţii consumă mai mulţi acizi graşi Omega 3 din alte surse alimentare, mai ales din carne”, se precizează în studiul cercetătorilor australieni.

Oamenii de ştiinţă au observat că femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, mai ales între 16 şi 42 de ani, fenomen amplificat de faptul că încearcă să echilibreze cariera şi viaţa de familie.

Rata depresiei a început să crească în anii ’70, iar, în prezent, depresia este recunoscută ca un factor de prezicere a riscului pentru afecţiuni precum maladia Alzheimer şi Parkinson.

Oamenii de ştiinţă recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, de preferat o porţie de peşte gras pe săptămână, cum ar fi macrou, ton proaspăt, somon şi sardine.

De asemenea, crustaceele şi peştele alb sunt alimente bogate în nutrienţi şi în minerale esenţiale, cum ar fi zincul şi iodul.

„Acest studiu demonstrează din nou că oamenii nu ar mai trebui să considere mâncarea doar materie primă şi să gândească într-o perspectivă mai largă. Nu este nevoie de multe eforturi pentru a vă schimba dieta, pentru a vă bucura de beneficii considerabile pentru sănătate”, a spus nutriţionistul Sarah Schenker.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Apa din întreaga lume ar putea fi purificată de niște microbi recent descoperiți
Apa din întreaga lume ar putea fi purificată de niște microbi recent descoperiți
Surpriza găsită de arheologi în fosila unei reptile marine, veche de 131 de milioane de ani
Surpriza găsită de arheologi în fosila unei reptile marine, veche de 131 de milioane de ani
Cele mai puternice explozii din Univers ar putea dezvălui de unde provine aurul
Cele mai puternice explozii din Univers ar putea dezvălui de unde provine aurul
Ce anume a despărțit Africa de America de Sud? Iată ce spun cercetările!
Ce anume a despărțit Africa de America de Sud? Iată ce spun cercetările!
Șase specii de păianjeni ciudați au fost găsite în munții din China
Șase specii de păianjeni ciudați au fost găsite în munții din China
Un mare mister arheologic, posibil rezolvat! De ce au învățat strămoșii noștri să cioplească?
Un mare mister arheologic, posibil rezolvat! De ce au învățat strămoșii noștri să cioplească?
Colleen McCullough, de la neuroștiință, la romane de succes. Autoarea cărții „Pasărea Spin”
Colleen McCullough, de la neuroștiință, la romane de succes. Autoarea cărții „Pasărea Spin”
J.K. Simmons, maestrul rolurilor care te fac să tremuri și să râzi în același timp. „Sunt cine sunt. Am o voce gravă și arăt ca director de poliție, tatăl ori șeful cuiva”
J.K. Simmons, maestrul rolurilor care te fac să tremuri și să râzi în același timp. „Sunt cine sunt. Am o voce gravă ...
De ce piloții de Formula 1 sunt cântăriți după curse?
De ce piloții de Formula 1 sunt cântăriți după curse?
Într-un nou studiu, șoarecii timizi au rezolvat problemele mai rapid decât cei curajoși
Într-un nou studiu, șoarecii timizi au rezolvat problemele mai rapid decât cei curajoși
Test de cultură generală. De ce geamurile laterale ale mașinilor nu au ștergătoare?
Test de cultură generală. De ce geamurile laterale ale mașinilor nu au ștergătoare?
Ar putea oamenii vreodată să terraformeze planeta Marte? Iată ce a demonstrat un nou studiu!
Ar putea oamenii vreodată să terraformeze planeta Marte? Iată ce a demonstrat un nou studiu!
10.000 de soldați americani s-ar putea retrage din Europa de Est
10.000 de soldați americani s-ar putea retrage din Europa de Est
Cum suna PRIMA VOCE înregistrată în istoria omenirii – AUDIO de colecţie
Cum suna PRIMA VOCE înregistrată în istoria omenirii – AUDIO de colecţie
Ce a vorbit Ursula von der Leyen cu premierul chinez despre tarifele impuse de SUA?
Ce a vorbit Ursula von der Leyen cu premierul chinez despre tarifele impuse de SUA?
Companiile lansează fotomodelele AI: Revoluție creativă sau începutul sfârșitului?
Companiile lansează fotomodelele AI: Revoluție creativă sau începutul sfârșitului?
Cum ar putea câinii să salveze albinele de la dispariție?
Cum ar putea câinii să salveze albinele de la dispariție?
Cum putem să reducem ambalajele alimentare care poluează
Cum putem să reducem ambalajele alimentare care poluează