Home » D:News » De ce îţi vine să-ţi mănânci bebeluşul?

De ce îţi vine să-ţi mănânci bebeluşul?

De ce îţi vine să-ţi mănânci bebeluşul?
Publicat: 23.09.2013
Aţi auzit vreodată o femeie care ţine un bebeluş în braţe spunând asta: „Uită-te la el ce mic este! Îmi vine să-l mănânc de drăgălaş!”. Această reacţie pe care toată lumea a observat-o sau a simţit-o ar putea avea baze biologice asociată cu funcţiile maternale. Pentru prima dată, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit acest fenomen în reţelele neuronale asociate cu recompensa.

„Semnalele chimice olfactive (şi nu cele verbale sau vizuale) care facilitează comunicarea între mama şi copil sunt intense. Ceea ce am demonstrat noi pentru prima dată a fost faptul că mirosul nou-născuţilor, care face parte din aceste semnale activează în mamă circuitele neurologice asociate cu recompensa. Aceste circuite se activează, mai ales, atunci când ne este foarte foame şi mâncăm. Însă, ele sunt active şi atunci când un dependent îţi primeşte drogul. Cu alte cuvinte, circuitele se activează atunci când o dorinţă este satisfăcută”, a explicat Johannes Frasnelli de la Universitatea din Mont Real. 

Pentru experiment, oamenii de ştiinţă au creat două grupuri a câte 15 femei. Participantele au fost expuse la mirosul specific nou-născuţilor în timp ce ele aveau creierii scanaţi. Primul grup era alcătuit din femei care născuseră cu 3-6 săptămâni înainte de experiment, în timp ce al doilea grup eta alcătuit din persoane care nu născuseră niciodată. Toate participantele erau nefumătoare, iar mirosul specific bebeluşilor a fost colectat din pijamalele copiilor la două zile după ce erau născuţi. 

Deşi femeile din ambele grupuri au preceput cu aceeaşi intensitate mirosul specific nou-născuţilor, tehnicile de imagistică au indicat că în rândul femeilor care tocmai născuseră, sistemul dopaminic din nucleul caudat se activa mai puternic, decât în cazul celorlalte participante. Localizat în centrul creierului, nucleul caudat este o structură dublă dispusă în jurul talamusului. „Această structură joacă un rol în învăţarea prin recompensare. Iar dopamina este principalul neurotransmiţător în circuitul neuronal de recompensare”, a explicat Frasnelli. 

Acest sistem îi permite motivaţiei să acţioneze în anumite feluri din cauza plăcerii asociate cu un anumit comportament. „Acest circuit ne face să ne dormi anumite alimente şi cauzează dependenţa de tutun şi alte droguri. Nu toate aromele declanşează această reacţie. Numai cele asociate cu recompensa, precum alimentele”. 

Dopamina este asociată şi cu plăcerea sexuală şi alte forme de satisfacţie. Şoarecii de laborator ale căror niveluri de dopamină sunt stimulate de electrozi devin atât de dependenţi încât nu mai mănâncă. 

Acum, echipa de cercetători susţine că rezultatele indică faptul că aroma nou-născuţilor joacă, fără îndoială, un rol în dezvoltarea răspunsului emoţional şi motivaţional dintre mamă şi copil, prin determinarea funcţiilor materne de îngrijire precum alăptatul şi protecţia. Legătura dintre copil şi mamă, care este parte din sentimentul de iubire maternă, este un produs al evoluţiei creat prin selecţie naturală într-un mediu în care o astfel de relaţie este esenţială pentru supravieţuirea nou-născutului. 

Sursa: EurekAlert
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele și decorațiunile?
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele ...
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate