Home » D:News » Cum poţi atinge fericirea? Iată 25 de metode garantate ştiinţific!

Cum poţi atinge fericirea? Iată 25 de metode garantate ştiinţific!

Cum poţi atinge fericirea? Iată 25 de metode garantate ştiinţific!
Publicat: 03.09.2013
Oamenii au o capacitate uimitoare de a-şi controla propria fericire. În cartea sa „The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want”, profesorul de psihologie Sonja Lyubomirsky susţine că fericirea unui individ este determinată în proporţie de 50% de materialul genetic, 10% de circumstanţe, restul de 40% depinzând de acţiunile pe care le face persoana în cauză.

Totuşi, uneori este destul de dificil să reuşeşti să realizezi lucruri care îşi pot aduce fericirea, motiv pentru care am alcătuit o listă cu 25 de metode prin care putem face soarele să răsară pe strada noastră. 

1. Realizează desene cu mâncăruri nesănătoase

Studiile au indicat că atunci când consumă alimente bogate în calorii oameni devin mai fericiţi. Totuşi, marele dezavantaj este că acest obicei ne îngraşă. 

Din fericire există o alternativă care deşi s-ar putea să vă pară ridicolă, ea chiar funcţionează. Un studiu publicat în Journal of Behavioral and Brain Science în luna mai a acestui an susţine că prin simplul fapt de a desena alimente bogate în calorii, precum pizza şi brioşe, un individ îşi poate îmbunătăţi starea de spirit. 

2. Rămâi, în egală măsură, atât optimist, cât şi realist

Oamenii care au o atitudine pozitivă specifică optimismului şi o perspectivă realistă tind să fie mai fericiţi, potrivit cercetătoarei specializate în psihologie Sophia Chou. 

Oamenii care sunt „relişti-optimişti” au un amestec perfect de tipuri de personalităţi care îi ajută să aibă succes. Spre deosebire de idealişti, aceştia sunt dispuşi să facă faţă unei situaţii provocatoare abordând un punct de vedere realist, folosindu-şi totodată creativitatea şi perspectiva pozitivă pentru a rezolva problema. 

3. Murdăreşte-ţi mâinile

Un nou studiu sugerează că o bacterie des întâlnită în sol are capacitatea de a produce efecte similare cu cele ale medicamentelor antidepresive. În studiul realizat pe animale s-a constatat că Bacteria inofensivă, numită Mycobacterium vaccae, stimulează eliminarea de serotonină în creierii şoarecilor. Acest lucru este benefic tocmai pentru că nivelul scăzut de serotonină duce la apariţia depresiei. 

În studiile realizate pe oameni, pacienţii bolnavi de cancer au raportat că atunci când au fost trataţi cu bacteria calitatea vieţii lor a atins un nivel mai mare. 

Constatările „ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva ar fi mai bine dacă am petrece mai mult timp jucându-ne cu pământ”, a declarat coordonatorul studiului Chris Lowry de la Universitatea Bristol. 

4. Ce ai zice să te faci florar?

Poate că are legătură cu bacteriile din sol, căci un sondaj realizat de curând a scos la iveală că florarii şi grădinarii sunt cei mai fericiţi şi mulţumiţi de locul lor de muncă. 

Dintre cei implicaţi în studiu, mai bine de 80% dintre florari şi grădinari au declarat că simt că munca lor este folositoare şi că ei se simt apreciaţi. 

5. Întreţine relaţii sexuale cu un singur partener

Este un lucru destul de cunoscut că sexul îi face pe oameni să fie fericiţi. Potrivit unui studiu din 2004, realizate pe 1000 de femei, dintr-o listă de 19 activităţi, sexul produce ce mai multă fericire. –

În plus, întreţinerea relaţiilor sexuale cu un singur partener pate aduce şi mai multă fericire în viaţa oamenilor, potrivit unui alt studiu realizat în 2011.

6. Cheltuieşte-ţi banii pe mai multe plăceri mici, decât pe câteva mari

Acelaşi studiu din 2011 sugerează că ar trebui să ne cheltuim banii pe lucruri mărunte dar care ne aduc fericirea şi nu pe acele lucruri costisitoare pe care ni le putem permite doar din an în an. 

7. Ia masa pe o bancă

Studiile indică faptul că poate fi destul de deprimant să ne consumăm în fiecare zi masa la birou. În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sussex au concluzionat că indivizii devin mai fericiţi atunci când îşi iau prânzul pe o bancă, afară. 

8. Fă-ţi patul 

Aranjarea patului „este una dintre cele mai rapide şi uşoare metode de cultivare a ordinii”, susţine Gretchin Rubin, creatorul proiectului numit The Happiness Project.De ce contează ordinea? Pentru că ordinea din jurul nostru contribuie la calmarea interioară. Mai mult, atingi când simţim că deţinem controlul lucrurilor din jur, reuşim să ne înveselim.

9. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le realizezi

Aproximativ 48% dintre oameni îşi petrec timpul în care sunt treji gândindu-se la altceva, iar acest lucru poate contribui la nefericirea lor.

„Capacitate de a ne gândi la ceva ce nu se întâmplă în acest moment este o realizare cognitivă care vine cu un scop emoţional”, susţin autorii studiului Matthew Killingsworth şi Daniel Gilbert.

10. Mută-te în Australia 

Pentru a doua oară la rând, în 2013 Australia a primit titlul de cea mai fericită ţară. 84% din populaţia ţării este fericită cu viaţa pe care o duce, lucru care se datorează sistemului bun de sănătate, nivelului mare de angajaţi şi participării civice ridicate. 

11. Consumă 7 porţii de fructe şi legume pe zi

Fructele şi legumele sunt bune pentru trup şi suflet. Un studiu realizat de National Bureau of Economic Research susţine că oamenii care consumă zilnic cel puţin 7 porţii de legume şi fructe sunt mai fericiţi decât cei care mănâncă puţine alimente de acest gen. 

12. Menţine o poziţie de putere

Oamenii care deţin puterea, fie la muncă, fie în cercul de prieteni, fie în relaţie au o viaţă mai fericită, potrivit unui studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea din Tel Aviv. 

Studiul a fost realizat pe 350 de persoane şi a scos la iveală faptul că participanţii care simţeau că deţin mai multă putere erau mai fericiţi cu vieţile lor. 

13. Stăpâneşte o aptitudine

Este posibil ca atunci când vreme dă devenim foarte buni într-un anumit domeniu să ne ridicăm nivelul de stres pe termen scurt, însă pe termen lung, acest lucru poate contribui la creşterea fericirii, indică rezultatele unui studiu din 2009.  

14. Sigilează-ţi grijile într-un plic

Cercetătorii de la Universitatea din Tornonto au concluzionat că atunci când indivizii scriu despre experienţele proaste şi apoi sigilează într-un plic hârtie pe care şi-au notat amintirile negative îşi îmbunătăţesc starea de spirit. 

15. Înconjoară-te cu oameni fericiţi

Emoţiile sunt ca microbii. Atunci când oamenii identifică la cei din jur o anumită stare emoţională, ei sunt tentaţi să o adopte. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au realizat un studiu timp de 20 de ani pe un eşantion de aproximativ 5.000 de indivizi. 

16. Ce zici de voluntariat?

În ultimul timp, tot mai multe studii au demonstrat că atunci când îi ajutăm pe alţii nivelul nostru de fericire creşte. 

Potrivit unui studiu realizat în 2009 şi publicat în Social Science and Medicine, se pare că voluntariatul este activitatea care contribuie cel mai mult la creşterea nivelului de fericire a celui care îşi oferă serviciile în folosul comunităţii. 

17. Joacă-te cu căţeluşi

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birkbeck, din Londa, au măsurat undele cerebrale ale unui număr de 80 de subiecţi în timp ce aceştia luau parte la mai multe activităţi. Deşi găsirea întâmplătoare a unei bancnote de 10 lire a generat cel mai înalt nivel de plăcere şi jucatul cu un pui de câine le-a adus oamenilor un nivel mare de fericire.  

18. Zâmbeşte mai mult (se acceptă şi zâmbetele false)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Clark au constatat că zâmbetul activează amintiri asociate cu fericirea. 

În studiul publicat în 2003, subiecţii au fost divizaţi în trei grupuri: unul în care oamenii au fost rugaţi să zâmbească, un altul în care participanţilor li s-a spus să abordeze o expresie nervoasă şi un al treilea în care subiecţii au fost rugaţi să aibă o expresie tristă. 

Apoi, tuturor participanţilor le-au fost arătate mai multe cartonaşe pe care erau notat diferite cuvinte neutre precum: „copac” sau „casă”. 

În urma analizei s-a constatat că grupul care zâmbise avusese răspunsuri mai pozitive la cartonaşe, comparativ restul grupuri. 

„Dacă te prefaci că eşti fericit, atunci chiar te vei simţi fericit. În schimb, dacă te prefaci că eşti furios, te vei simţi plin de furie”, au concluzionat autorii. 

19. Alege să trăieşti într-un mediu cu temperaturi scăzute

Dacă ai posibilitatea, alege să îşi petreci viaţa într-un mediu cu temperaturi scăzute pentru că fericirea este maximizată la 13.9°C, susţine un studiu realizat la Oska University. 

20. Scrie liste cu cele mai bune lucruri cere ţi se întâmplă

Martin Seligman, un profesor de la Universitatea din Pennsylvania, sugerează că atunci când notăm trei lucruri bune care ni s-au întâmplat de-a lungul zilei şi motivul pentru care ele au avut loc, reuşim să ne ridicăm nivelul fericirii şi să diminuăm simptoamele depresiei. 

21. Cheltuieşte-ţi banii pe activităţi care te fac să ai mai mult timp pentru tine şi cei apropiaţi

În cartea sa „Myths of Happiness”,  Sonja Lyubomirsky de la Universitatea din California susţine că ar trebui să ne cheltuim banii pe lucruri care, în schimb, ne oferă mai mult timp pentru a realiza activităţi importante ce ne asigură fericirea, precum ascultatul muzicii, voluntariatul sau plimbatul alături de prieteni. 

22. Nu te mai compara cu alţii

Oamenii nefericiţi sunt afectaţi de faptul că au tendinţa de a se compara cu alţii, arată un experiment coordonat de Lyubomirsky. 

Într-un alt studiu, profesorii Enrichetta Ravina şi Karen Dynan de la Universitatea din Columbia a avertizat că atunci când indivizii sunt invidioşi pe cei bogaţi, ei au tendinţa de a intra în datorii, lucru care promovează scăderea nivelului de fericire. 

23. Scurtează-ţi drumul spre serviciu 

Mai multe studii au constatat că drumul lung până la serviciu creşte nivelul de stres şi îi face plictiseşte pe oameni. Aşa că specialiştii ne sfătuiesc să încercăm să găsim mereu cel mai scurt şi neaglomerat drum spre locul de muncă. 

24. Fă mişcare

Nenumărate studii au indicat că exerciţiile fizice ne fac să fim mai fericiţi prin eliminarea substanţelor chimice numite endorfine. 

Un studiu realizat de Universitatea Penn State a arătat că oamenii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de entuziasm, comparativ cu cei care nu sunt activi. 

25. Ascultă muzică optimistă

Un studiu din 2012 sugerează că muzica optimistă, un ritm ce inspiră fericire chiar are efect, îmbunătăţindu-ne starea de spirit. 

Participanţii la studiu care au ascultat compoziţii vioaie ale lui Aaron Copland au avut un nivel mai mare de dopamină, comparativ cu cei care au ascultat muzica mai lentă compusă de Igor Stravinsky.

Sursa: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte