Noua cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Granada a analizat legătura dintre consumul de ouă în rândul adolescenţilor şi principalii factori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, precum profilul lipidelor, ţesutul adipos excesiv, rezistenţa insulină şi hipertensiunea arterială.
„Tradiţional, doctorii insistau că un consum ridicat de ouă duce la creşterea nivelului colesterolului, astfel că în ultimele decenii s-a înregistrat o tendinţă în care autorităţile medicale recomandau oamenilor să restricţioneze cantitatea de ouă consumate”, a explicat autorul studiului, Alberto Soriano Maldonado.
Cu toate acestea, cele mai recente cercetări sugerează că nivelul crescut al colesterolului seric este afectat mai mult de consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi trans – prezente în carnea roşie şi în produsele de patiserie – decât de cantitatea de colesterol din dietă.
Studiul efectuat de Alberto Soriano Maldonado în cadrul proiectului european HELENA, desfăşurat în nouă ţări, a demonstrat că adolescenţii care consumau cantităţi mai mari de ouă nu prezentau nici un nivel mai mare al colesterolului, nici o înrăutăţire a sănătăţii cardiovasculare, indiferent de cât sport efectuau.
„Concluziile publicate în jurnalul Nutrición Hospitalaria confirmă studiile recente efectuate pe adulţi sănătoşi ce sugerează că un consum de până la şapte ouă pe săptămână nu este asociat unui risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare”, subliniază Soriano.
De aceea, cercetătorii recomandă reanalizarea recomandărilor nutriţionale pentru adolescenţi, deşi subliniază că ar fi util ca cercetarea să fie efectuată şi pe un grup similar cu un consum şi mai mare de ouă.
„Oul este un aliment ieftin, bogat în proteine de o calitate foarte ridicată, în minerale, folaţi şi vitamine B. Astfel, poate oferi o cantitate mare de substanţe nutritive necesare pentru dezvoltarea optimă a adolesceţilor”, afirmă cercetătorul.
În 1973, American Heart Association a recomandat limitarea consumului de ouă la maximum 3 pe săptămână, o idee acceptată de specialişti timp de mulţi ani. Cu toate acestea, deşi majoritatea alimentelor bogate în colesterol sunt totodată bogate în grăsimi saturate, un ou de dimensiuni medii conţine 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate şi conţine doar 70 de calorii.
Sursa: ScienceDaily