În 2008, cercetătorii de la Universitatea Danemarcei de Sud au arătat că medicamentul poate fi o armă eficientă împotriva tulpinilor de Staphylococcus aureus rezistente la antibiotice.
Sporirea rezistenţei bacteriilor la antibiotice este o ameninţare gravă în lumea contemporană, deoarece se răspândeşte rapid, făcând ca infecţiile să nu mai poată fi vindecate prin tratamante cu antibiotice cândva utilizate cu succes.
În sudul Europei, 25-50% dintre locuitori prezintă rezistenţă la stafilococi; în ţările scandinave proporţia e de numai 5%, dar riscă să crească.
În acest context, căutarea unor noi medicamante care să combată infecţiile cu bacterii rezistente este la ordinea zilei.
Până acum, se ştia doar faptul că thioridazina poate distruge stafilococii, în condiţii de laborator, dar acum oamenii de ştiinţă au descifrat şi mecanismul ei de acţiune. Rezultatele au fost publicate în jurnalul PLOS ONE .
Cheia succesului este administrarea antibioticelor împreună cu thioridazina. Thioridazina acţionează prin slăbirea peretelui celular al bacteriei, îndepărtând din el glicina (un aminoacid); în absenţa glicinei, antibioticele pot ataca peretele celular slăbit, distrugând astfel stafilococul.
Pornind de la această proprietate, cercetătorii urmăresc să dezvolte un medicament care să combată bacteriile rezistente la antibiotice. Ei vor să îndepărteze acele porţiuni din molecula de thioridazină care erau utilizate pentru tratarea schizofreniei, astfel încât să obţină un nou produs, care nu va mai fi un medicament antipsihotic, ci unul care va avea puterea de a salva oamenii de infecţiile potenţial fatale produse de stafilococii rezistenţi la antibiotice.
Deocamdată, efectul thioridazinei a fost testat în laborator, pe viermi cilindrici, constatându-se că, datorită ei, au fost distruşi stafilococii din intestinul acestora. Pasul următor va fi testarea substanţei pe şoareci şi porci.
Sursa: Science Daily