Cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au descoperit că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Din nefericire, ele nu reuşesc să doarmă suficient, astfel că sunt agresive, ostile şi iritate din cauză că nu reuşesc să se odihnească.
Cercetătorii afirmă că cel mai bun lucru pe care poate să îl facă soţul sau partenerul unei femei este să o convingă să doarmă câteva ore în plus.
Oamenii de ştiinţă afirmă că femeile suferă mai mult, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental, dacă nu dorm suficient.
Pe lângă faptul că sunt mai predispuse la afecţiuni cardiace, depresie şi la alte probleme psihologice, femeile care nu dorm suficient prezintă în sânge un nivel mai ridicat al factorilor ce favorizează formarea cheagurilor ce pot duce la un atac vascular cerebral.
De asemenea, femeiel care nu dorm suficient prezintă un nivel mai ridicat al markerilor de inflamaţie, ce indică apariţia unor probleme de sănătate.
Deoarece markerii de inflamaţie prezintă o legătură cu durerea, expertul în somn Michael Breus afirmă că femeile sunt, la propriu, îndurerate atunci când se trezesc dimineaţa. Acest lucru poate explica starea de iritare.
În schimb, starea de sănătate a unui bărbat nu pare să prezinte o legătură cu durata de somn de care acesta s-a bucurat. Bărbaţii studiaţi de cercetători nu prezentau un risc mai mare de a dezvolta afecţiunile care afectează femeile atunci când nu dorm suficient.
„Am descoperit că femeile erau mai depresive, mai furioase şi mai ostile dimineaţa devreme”, a declarat doctorul Breus. Specialistul recomandă persoanelor care nu reuşesc să doarmă suficient noaptea să apeleze la un „pui de somn strategic”.
Specialistul a recomandat ca un „pui de somn” să dureze fie 25 de minute, fie 90 de minute. Breus afirmă că o durată diferită ar putea face persoana să se simtă mai prost atunci când se trezeşte.
Acesta nu este primul studiu care arată că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Unii specialişti afirmă că acest lucru se datorează faptului că creierul feminin apelează mai des la „multitasking” – îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp.
Profesorul Jim Horne, directorul Centrului de Cercetare asupra Somnului din cadrul Universităţii Loughborough din Anglia, explică procesele ce au loc în creierul nostru în timp ce dormim: „Una din funcţiile majore ale somnului este de a permite creierului să recupereze şi să se repare. În timpul somnului adânc, cortexul – partea din creier responsabilă pentru gânduri, memorie, limbaj şi aşa mai departe – se deconectează de la simţuri şi intră în «starea de recuperare». Cu cât foloseşti mai mult creierul în timpul zilei, cu atât are nevoie de mai mult timp de recuperare; implicit, ai nevoie de mai mult somn. Femeile tind să efectueze multe sarcini în acelaşi timp – fac multe deodată şi sunt flexibile – astfel că folosesc mai mult creierul decât bărbaţii. De aceea au nevoie de mai mult somn. Un bărbat care are o slujbă complexă, ce necesită luarea multor decizii, ar putea avea la rândul său nevoie de mai mult somn decât un bărbat obişnuit – dar probabil nu la fel de mult ca o femeie”.
Surse: News.com.au, Inquisitr