Somnul insuficient duce, după părerea Tanyei Byron, la apariţia unor probleme serioase de sănătate şi de comportament.
65% dintre copiii mici suferă de lipsă de somn într-o măsură semnificativă, iar acest lucru poate duce la hiperactivitate şi probleme de comportament, afectând în acelaşi timp dezvoltarea psihică şi fizică.
Psihologul consideră că problema este determinată, la origine, de părinţii care nu-şi învaţă copiii să doarmă corespunzător şi le permit să stea până târziu seara, să doarmă când vor şi să se trezească noaptea pentru a lua o gustare şi a primi atenţie din partea părinţilor.
Adolescenţii au şi ei probleme cu somnul, mulţi dintre ei abia reuşind să doarmă noaptea 6 ore din cele 9 de care ar avea nevoie în mod normal. Adolescenţii spun că dorm puţin din cauza anxietăţii şi a stresului legat de sarcinile pe care le au, ca şi din cauza utilizării computerelor şi a telefoanelor mobile la ore târzii ale serii.
Lumina ecranelor este în mod special dăunătoare somnului, deoarece inhibă producţia melatoninei, o substanţă care induce somnul şi care este secretată de organism numai în condiţii de întuneric.
Psihologul nu ezită să vorbească despre o adevărată „criză” nerecunoscută a sănătăţii publice, criză datorată lipsei crescânde de somn şi care afectează două milioane de copii şi adolescenţi din Marea Britanie.
Sursa: Mail Online