Echipa de cercetători condusă de profesorul Andrew Lotery a analizat celulele stromale aflate în limbusul corneal, o regiune groasă situată în faţa ochiului. Poziţionarea acestei regiuni este una excelentă pentru chirurgi, care pot extrage cu uşurinţă celulele respective, iar grosimea sa reduce probabilitatea ca vederea pacientului să fie afectată în timpul operaţiei de prelevare a celulelor.
Cercetătorii au descoperit că aceste celule stromale se comportă într-un mod similar celulelor stem, fiind posibilă transformarea lor în alte tipuri de celule. Cercetătorii au reuşit să cultive aceste celule în laborator şi să le facă să obţină câteva din proprietăţile ce caracterizează celulele retinale.
Teoretic, această descoperire înseamnă că, în viitor, celulele stromale vor putea fi extrase din limbusul corneal pentru a fi transformate în laborator în celule similare celulelor retinale. Apoi, acestea ar fi transplantate în retina pacientului, unde ar lua locul celulelor retinale care nu mai funcţionează. Pentru că sursa celulelor ar fi chiar pacientul tratat, acest lucru ar elimina riscul ca transplantul să fie respins de corp. „Dacă vom avea succes, această tehnică ar deschide noi căi eficiente de a trata persoanele care suferă de afecţiuni care îi orbesc”, a declarat profesorul Lotery.
Cu toate acestea, specialistul afirmă că este nevoie de mai multe cercetări înainte ca această inovaţie să fie folosită pe pacienţi.
Surse: Gizmag, University of Southampton