Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aberdeen au realizat un studiu pe două grupuri de bărbaţi cu vârste între 18 şi 32 de ani. Bărbaţii dintr-un grup au fost rugaţi să facă sprinturi de mare intensitate, în timp ce restul participanţilor şi-au petrecut câte o jumătate de oră mergând cu bicicleta sau plimbându-se în ritm alert.
La finalul studiului s-a constat că cei care au sprintat de 5 ori câte 30 de secunde, la interval de 4 minute, au înregistrat o scădere mai rapidă a nivelului de grăsime din sânge, comparativ cu restul subiecţilor implicaţi în cercetare.
La două zile după ce au fost supuşi exerciţiilor, pacienţii au fost rechemaţi în laborator unde au mâncat un mic dejun bogat în lipide şi un prânz bazat pe pâine, maioneză şi brânză. Conţinutul de grăsime a fost calculat în funcţie de cât de repede creştea nivelul său în sânge.
Experţii spun că aglomerările de grăsime apărute în sânge după consumul alimentelor bogate în lipide, poate bloca arterele, provocând boli cardiovasculare.
Descoperirea sugerează că, spre deosebire de exrciţiile cu o intensitate moderată, precum mersul pe jos 30 de minute sau pedalatul, care reduc conţinutul grăsimii din sânge cu 11 procente, cele scurte dar foarte intense pot duce la o scădere de 33% a nivelului de grăsime.
Oamenii de ştiinţă cred că este posibil ca exerciţiile scurte şi foarte intense să determine ficatul să extragă mai multă grăsime din sânge. În plus, chiar dacă astfel de antrenamente nu ajută la creşterea forţei, ele aduc îmbunătăţiri la nivelul rezistenţei. Totodată oamenii de ştiinţă admit că un astfel de exerciţiu poate dura 20 de minute, în condiţiile în care în timpul lui se recomandă 4 pauze de câte 4 minute, dar consideră că importanţa descoperirii este semnificativă mai ales pentru oamenii care nu au destul timp pentru a ajunge la sala de sport.
Sursa: Medical Daily